Προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Πάρου Κύριο

21 Φεβρουαρίου, 2020

Επιστολή προς τον Υφυπουργό Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνη, τον Διοικητή 2ης ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου κ. Χ. Ροϊλό καθώς και τους βουλευτές Κυκλάδων, έστειλε ο Έπαρχος Πάρου κ. Κωνσταντίνος Ν. Μπιζάς σχετικά με τα προβλήματα που αντιμέτωπίζει το Κέντρο Υγείας Πάρου. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.

Αξιότιμοι,

Σας γνωρίζουμε ότι το Κ.Υ. Πάρου καλύπτει 15.000 μόνιμους κατοίκους στα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου και περίπου 700.000 επισκέπτες την
καλοκαιρινή περίοδο. Δυστυχώς όμως το Κ.Υ. Πάρου εδώ και πολλά χρόνια υπολειτουργεί λόγω της σημαντικής υποστελέχωσης που παρουσιάζει σε όλους τους τομείς λειτουργίας του με συνέπεια τα δικαιολογημένα παράπονα των ασθενών που δεν απολαμβάνουν τις βασικές υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι τα Κ.Υ. στα νησιά μας λειτουργούν και ως νοσοκομεία ή καλύτερα καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες νοσοκομείου(ιατρική - νοσηλευτική περίθαλψη αλλά και διαμονή) μέχρι την αποθεραπεία ή μέχρι την έλευση κάποιου εναέριου ή πλωτού μέσου που θα μεταφέρει τονασθενή στο νοσοκομείο της Σύρου ή στο εφημερεύων νοσοκομείο της Αττικής.

Τα κενά και οι ελλείψεις του Κ.Υ. Πάρου σας έχουν κατατεθεί :
α) διαχρονικά και γραπτά από τις δημόσιες αρχές του νησιού μας και
β) στην δημόσια τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου με τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ, τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ και την συμμετοχή των Αυτοδιοικητικών και Συλλογικών φορέων της Πάρου στις 21 Ιανουαρίου 2020.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι από 28.01.20 έχει λήξει η σύμβαση με την επικουρική Γενική Ιατρό η οποία ενδιαφέρεται να συνεχίσει την εργασία της στην Πάρο.
Ακόμη σε σύντομο χρονικό διάστημα λήγει και η σύμβαση του επικουρικού Ορθοπεδικού ο οποίος ενδιαφέρεται να συνεχίσει την εργασία του στην Πάρο.
Είναι αναγκαίο να ανανεωθούν οι συμβάσεις των παραπάνω ιατρών και συγχρόνως να διοριστούν οι απαραίτητοι ιατροί οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την λειτουργία του Κ.Υ. Πάρου. Η επαρκή στελέχωση του Κ.Υ. Πάρου θα εξασφαλίσει επίσης την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Π.Π.Ι. Αντιπάρου.

Επειδή η δημόσια υγεία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για ένα κράτος δικαίου σας ζητάμε να προβείτε στις δέουσες ενέργειες για την κάλυψη των κενών θέσεων που υπάρχουν στο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του Κ.Υ. ΠΑΡΟΥ ώστε να καταστεί ασφαλής η αντιμετώπιση των ασθενών συμπολιτών μας.

Τέλος θα επιθυμούσαμε να μας ενημερώσετε για τις προθέσεις της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου σχετικά με την δημιουργία μονάδας τεχνητού νεφρού στην
Πάρο η οποία θα εξυπηρετεί περίπου δέκα νεφροπαθείς και πιθανότατα κάποιους επισκέπτες της Πάρου και της Αντιπάρου.

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας - Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων

& Έπαρχος Π.Ε. Πάρου

Κωνσταντίνος Ν. Μπιζάς