Βία και προσαγωγές με φόντο τις ανεμογεννήτριες Κύριο

22 Μαϊος, 2020 7486

Εικόνες ντροπής στην Τήνο την Τετάρτη το πρωί, όταν η ενισχυμένη αστυνομική δύναμη, που μετακινήθηκε στο νησί προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση των εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή Πράσσα των Υστερνίων, έκανε χρήση βίας απέναντι στους πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται σταθερά απέναντι στην άκριτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Για ακόμη μία φορά, απογοητευτικά πρωτόγνωρες ήταν οι στιγμές που έζησαν οι πολίτες της Τήνου, όταν έγιναν αποδέκτες βίαιης συμπεριφοράς από την αστυνομική δύναμη που είχε συγκεντρωθεί στην περιοχή “Πράσσα – Πολέμου Κάμπος”, με στόχο να μην αφήσουν τους διαμαρτυρόμενους Τηνιακούς να σταματήσουν ξανά τη διαδικασία εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο αιολικό πάρκο που προβλέπεται να δημιουργηθεί στο σημείο.

Πρωτόγνωρες θλιβερές εικόνες με βία και συλλήψεις πολιτών

Η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων με ανακοίνωσή της την Τρίτη ενημέρωσε για εφαρμογή προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, απαγορεύοντας τη διέλευση οχημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή, σε μία προσπάθεια οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες να μη φτάσουν έως εκεί, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε εγκριθεί μετακίνηση αστυνομικών, προκειμένου να ενισχυθεί η δύναμη της Τήνου.

Παρ’ όλα αυτά, οι Τηνιακοί δεν πτοήθηκαν και σταθεροί στην πάγια θέση τους υπέρ της αναστολής των εργασιών εγκατάστασης αιολικών σταθμών, έως ότου υπάρξει αναθεώρηση, μέσω διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ, μετέβησαν στα ‘Πράσσα’ και αντιπαρατάχθηκαν των αστυνομικών, που έφεραν εξάρτηση με γκλοπ και ασπίδες.

Το κλίμα δεν άργησε να οξυνθεί, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε άσκηση βίας, προκειμένου να απομακρύνουν τους πολίτες που διαμαρτύρονταν, κάνοντας χρήση της εξάρτησής τους, αλλά και σωματικής βίας, βγάζοντας ρούχα από τους πολίτες, χτυπώντας τους και αναγκάζοντάς τους να πέσουν στο έδαφος.

Παράλληλα, έγιναν προσαγωγές πολιτών στο Α.Τ. Τήνου, όπου συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός διαμαρτυρόμενων προς συμπαράσταση των προσαχθέντων, ενώ δεν ήταν λίγοι οι τραυματισμένοι πολίτες που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Τήνου.

Η τηνιακή κοινωνία, με τις πάντοτε ήπιες και ειρηνικές διαμαρτυρίες της, έχει καταφέρει να αναστείλει εδώ και πολύ καιρό τις διαδικασίες εγκατάστασης του αιολικού πάρκου στα “Πράσσα”, προκειμένου να στείλει το μήνυμά της προς τους αρμόδιους, πως η άναρχη αδειοδότηση αιολικών σταθμών βιομηχανικού τύπου, θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον του νησιού, όπως και την τουριστική του ανάπτυξη, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα έχει μακροπρόθεσμα “πράσινο” αποτύπωμα.

Παρά τις αποκαρδιωτικά δυσάρεστες εξελίξεις, τη χρήση βίας από πλευράς της αστυνομίας, τον τραυματισμό αρκετών πολιτών και τις προσαγωγές, τα νέα, σχετικά με τον αγώνα της τοπικής κοινωνίας δεν είναι όλα δυσάρεστα, καθώς η Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων, πρόκειται άμεσα να εξετάσει την καταγγελία που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Κοινό Τηνίων”, σχετικά με το γεγονός, ότι όπως καταγγέλλεται, η εταιρεία εγκατάστασης φέρεται να έχει επέμβει εκτός των αυστηρών ορίων της χορτολιβαδικής έκτασης που της έχει παραχωρηθεί από την Δ/νση Δασών, γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με τη δημοτική κίνηση, ότι σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής πράξης παραχώρησης, η παραχώρηση παύει να ισχύει.

«Απαιτούμε να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις»

Αν και ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, δεν ήταν παρών στα δυσάρεστα αυτά συμβάντα το πρωί της Τετάρτης, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάνοντας σαφή τη δυσαρέσκειά του, σχετικά με τις εξελίξεις.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του, «τα τελευταία χρόνια, σύσσωμη η τοπική μας κοινωνία εκφράζει με όλους τους νόμιμους τρόπους (παραστάσεις, διαμαρτυρίες, ασκήσεις ενδίκων μέσων), την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή Πράσσα – Πολέμου Κάμπος. Δυστυχώς, σήμερα πληροφορηθήκαμε από την τοπική κοινωνία της Τήνου, αλλά και από δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι στην περιοχή “Πράσσα – Πολέμου Κάμπος” της Τήνου, όπου εκτελούνται οι εργασίες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, έγινε εκτεταμένη χρήση βίας, από το σώμα των αστυνομικών δυνάμεων, που είχε παραταχθεί στην εν λόγω περιοχή, με σκοπό την απομάκρυνση των διαμαρτυρομένων».

Απευθυνόμενος στον Υπουργό, ο Δήμαρχος Τήνου υπογραμμίζει, πως «γνωρίζετε, ότι η χρήση βίας πρέπει να αποφεύγεται. Πολύ περισσότερο που επιλέχθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο καταστολής εν μέσω πανδημίας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο και τη δημόσια υγεία. Συνεπώς, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την εν λόγω κατάσταση και απαιτούμε, όπως αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και εν γένει αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα χρήσης βίας».

Έντονες διαμαρτυρίες τοπικών φορέων

Αντίθετα με το Δήμαρχο, παρόντες και στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων πολιτών βρέθηκαν ο επικεφαλής της παράταξης “Ενωμένοι για το Νησί μας”, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, ο δημοτικός σύμβουλος της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης “Κοινό Τηνίων”, κ. Πέτρος Κουσουνάδης και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τήνου, κ. Άννα Μαραβέγια, όπως επίσης δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη των παρατάξεων.

Η μείζων μειοψηφία εξέδωσε ανακοίνωση το πρωί της Τετάρτης, μεταφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «Είμαστε λίγοι, είμαστε μόνοι. Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις... Για περίπου 2 χλμ απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών. Αστυνομία και διμοιρίες ΜΑΤ παντού. Απαγορεύθηκε η διέλευση ακόμα και στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ που μεταφέρει τους μαθητές στο σχολείο τους. Αισθανόμαστε ξένοι στον ίδιο μας τον τόπο. Συλλήψεις συναγωνιστών! Ντροπή...».

Ανάλογα έντονη ήταν και η ανακοίνωση του “Κοινού Τηνίων”, στην οποία επισημαίνεται, ότι «ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στην Τήνο. Οι δυνάμεις καταστολής, χτύπησαν αναίτια πολίτες, που βρέθηκαν στα Υστέρνια να διαμαρτυρηθούν για τις εργασίες σκυροδέτησης των βάσεων των ανεμογεννητριών, συνέλαβαν και προσήγαγαν 8 πολίτες και τους κρατούν αναίτια μέχρι τώρα. Ο κατήφορος της κυβέρνησης των “κουμπάρων” δεν έχει τελειωμό. Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση Κοινό Τηνίων καταγγέλλει και καταδικάζει την απαράδεκτη στάση της αστυνομίας και αυτών που την έστειλαν. Θα αντισταθούμε σθεναρά στην προστασία του νησιού μας με κάθε τρόπο».

Και οι δύο παρατάξεις της μειοψηφίας ζήτησαν την άμεση σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθούν τα επεισόδια.

“Χείμαρρος” συμπαράστασης

Η κινητοποίηση των ενεργών πολιτών της Τήνου δεν σταμάτησε στην προσπάθεια διακοπής των εργασιών σκυροδέτησης των βάσεων των ανεμογεννητριών, αλλά συνεχίστηκε και έξω από το Α.Τ. Τήνου, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με αίτημα την απελευθέρωση των προσαχθέντων πολιτών.

Ταυτόχρονα, η Τήνος δέχτηκε, μέσω σχετικών ανακοινώσεων συμπαράσταση στον αγώνα της, όπως και δηλώσεις στις οποίες καταδικάζονται απερίφραστα τα επεισόδια στα “Πράσσα” και η αστυνομική βία, από δεκάδες φορείς άλλων νησιών, του Νοτίου Αιγαίου, εκπροσώπων κομματικών παρατάξεων και τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Συρμαλένιο.

Δεδομένου, ότι η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., έκανε λόγο για διήμερη επιβολή των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στα “Πράσσα”, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι εξελίξεις και της σημερινής ημέρας.

Ευχή όλων, οι εικόνες ντροπής με τη χρήση αστυνομικής βίας για τη διάλυση ειρηνικών και ήπιων διαμαρτυριών της τοπικής κοινωνίας απέναντι σε ένα ζήτημα, που αφορά το μέλλον του νησιού και των παιδιών της, να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά.

 

πηγή : Κοινή Γνώμη